Jak je obecně známo, s letním počasím přichází čas na grilování. Ale než se letos do této, v Čechách hojně oblíbené, gurmánské kratochvíle pustíte, měli byste vědět s jakým vínem jaké jídlo chytře kombinovat tak, abyste dosáhli dokonale vyvážené chuti i spokojených hostů. Doporučuje a radí vinařka Kateřina Mikulíková z vinařství WILLOMENNA.

Představte si horký letní večer, krásnou terasu nebo zahradu a nádherně prostřené stoly s hosty, kteří se těší, co skvělého jim (nejen) z grilu naservírujete. Menu na večer už máte jistě nachystané, ale co vína? Máte je nachystaná? V jaké teplotě? “Nezapomeňte mít bílé i růžové víno dobře vychlazené. U rozpáleného grilu se správná teplota cení dvojnásob,” doporučuje vinařka a spolumajitelka vinařství Wilomenna, Kateřina Mikulíková, která stojí za těmi nejlepšími vulkanickými víny z Blšanského Chlumu. Zároveň také doporučuje si dávat pozor na teplotu i u vín červených: “I červené víno, obzvláště takové, které má menší obsah tříslovin, si zaslouží lehce nachladit,” doplňuje vinařka.

Snoubení chutí na prvním místě

Jaká vína se tedy hodí k masu, která skvěle doplní chuť dezertu a jaká lahev se doporučuje otevřít na zahájení večera? Kateřina Mikulíková zná své favority a nebojí se o ně podělit. „Růžovým vínem nic nezkazíte, protože jak dobře víme, klasikou letních grilovaček a bazénových setkání je právě růžovka,” vysvětluje Kateřina Mikulíková. “Růžové s nižším obsahem cukru kombinujte s grilovaným kuřecím, grilovanou zeleninou, mořské plody. Obecně se k pokrmům toho typu hodí ovocnější a svěžejší vína.

Co se týče červených, tučnějších mas, jako třeba třeba vyzrálá krkovice, zde Kateřina Mikulíková doporučuje párovat s plnějšími červenými víny s vyšším obsahem třísloviny. Toto platí i pro grilovaný hovězí steak nebo burger. “Jemné sýry z grilu párujeme s jemnějšími a méně aromatickými víny. Doporučuji opět bílé nebo růžové,”říká. Ovšem pokud budete servírovat sýry vyzrálejší nebo plísňové, je vhodné hostům nabídnout lehké červené nebo zakulacené bílé víno. “Sladší verze růžovky se hodí třeba ke grilovanému ananasu,” nabízí svůj tip na sladkou tečku vinařka.

Na přivítanou nebo na rozloučení

A to nejlepší nakonec. Anebo na začátek? Kateřina Mikulíková radí abychom v tomto období nezapomínali na šumivá vína, sekty. Standartně se doporučují jako přípitek, ale perfektně budou ladit i s grilovanými krevetami. “Obecně se řiďte ale hlavně tím, co chutná vám, jedině tak neuděláte chybu,” uzavírá doporučení vinařka.

NEVÁHEJTE NÁS KONTAKTOVAT

Budeme rádi, když nás budete kontaktovat pro více informací o našich službách.